ГОЛОВНА НОВИНИ Чоловік за серцем Божим

Чоловік за серцем Божим

0 874

БОЖИЙ ПОРЯДОК ДЛЯ СІМ’Ї

Я багато разів переконувався: якщо хочеш довго користуватися придбаною річчю, частіше зазирай в інструкцію. Те ж саме стосується і людського життя, щоправда в цьому випадку інструкцією слугуватиме Слово Боже. Що ж говорить Біблія про роль чоловіка в сім’ї?

У книзі Буття написано: «І сказав Господь Бог: Не добре, щоб бути чоловіку самотнім. Створю йому поміч, подібну до нього». Іще один уривок: «І сказав Бог: Створімо людину за образом Нашим, за подобою Нашою, і хай панують над морською рибою, і над птаством небесним, і над худобою, і над усею землею, і над усім плазуючим, що плазує по землі».

Створене Богом перше подружжя було рівноправним. У Біблії не написано, що хтось із людей дужче подобався Господу або що один із них більше відповідав за землю. Але початкове рівноправ’я між чоловіком і жінкою спотворилося гріхопадінням. У Божому проклятті прозвучало, що чоловік «буде панувати». Замість рівноправ’я люди отримали панування одне над одним.

Варто визнати, що чоловіки досить часто неправильно пояснювали Боже прокляття, виправдовуючи свій деспотизм над жінками, чого Господь ніколи не дозволяв робити. Наприклад, згідно з єврейським законом жінка не була особою, не мала жодних прав, і чоловік міг обходитися з нею, як із річчю. Фарисеї навіть молилися: «Всевишній, дякую, що я не язичник, не раб і не жінка».

Свого часу служителі запитали Христа: «А чому ж Мойсей заповів дати листа розводового, та й відпускати? Він говорить до них: То за ваше жорстокосердя дозволив Мойсей відпускати дружин ваших, спочатку ж так не було».

Зверніть увагу на останні слова: «спочатку так не було». І саме Ісус Христос своїм вченням і відношенням повернув жінці той статус, який у неї заклав Бог.

В історії із самаритянкою є такі слова: «І тоді надійшли Його учні, і дивувались, що з жінкою Він розмовляв. Проте жаден із них не спитав: Чого хочеш? або: Про що з нею говориш?» Бачите, навіть проста розмова Вчителя з жінкою здивувала учнів, бо подібного не робив ніхто. Ісуса Христа разом із Його учнями завжди супроводжували жінки. Спаситель виправдав жінку, яку взяли в перелюбі; Він дозволив блудниці витирати Йому ноги; саме жінка стала першим свідком воскресіння. І це не випадково.

Усе вказує на те, що перед Богом чоловік і жінка рівноправні, та разом із цим вони не однакові. Чоловік – це не жінка, і жінка – це не чоловік. Як чоловіка, так і жінку Бог наділив особливими, лише їм притаманними здібностями і нахилами. Однак диявол прагне зруйнувати відмінності, і в цьому досягнув значних успіхів. Сьогодні чимало жінок стали схожими на чоловіків, а також є багато чоловіків, які більш жіночні, ніж самі жінки.

Чоловіки й жінки перед Богом мають однакові права, але неоднакові призначення. Апостол Павло пише: «Хочу ж я, щоб ви знали, що всякому чоловікові голова Христос, а жінці голова чоловік, голова ж Христові Бог» (1 Кор. 11:3), «Дружини, коріться своїм чоловікам, як Господеві, бо чоловік голова дружини, як і Христос Голова Церкви, Сам Спаситель тіла! І як кориться Церква Христові, так і дружини своїм чоловікам у всьому» (Еф.   5:22-24).

Господь Бог встановив певний порядок для подружнього життя, вказавши, що саме чоловік є головою, що він несе відповідальність за сім’ю, дружину та дітей. Всевишній неодмінно запитає чоловіка, чи любив він свою дружину, як самого себе. Так написано у Слові Божому: «Чоловіки повинні любити дружин своїх так, як власні тіла, бо хто любить дружину свою, той любить самого себе. Бо ніколи ніхто не зненавидів власного тіла, а годує та гріє його, як і Христос Церкву…»

А в жінок Бог запитає: чи корилися вони чоловікам, як Господеві. Адже Він дав жінці інше призначення – бути помічницею. І це зовсім не приниження, а привілей, оскільки Господь також є помічником людині, й нітрохи цього не соромиться. У Посланні до євреїв написано: «Тому то ми сміливо говоримо: Господь мені помічник, і я не злякаюсь нікого: що зробить людина мені?» Стаючи помічницею свого чоловіка, жінка стає схожою на Бога. Якщо жінка перестане брати відповідальність на себе й почне виконувати ту функцію, яку заклав Бог, тоді в її чоловікові автоматично почнуть проявлятися якості глави сім’ї.

Тож для гармонії в родині потрібні дві прості речі: дружині визнати чоловіка головою, а чоловікові любити жінку, як самого себе.

 

ОБОВЯЗКИ ЧОЛОВІКА

Ідеальним прикладом для чоловіків служить Сам Господь. Підтвердженням цього є Його любов до нас. У Біблії так і написано: «Бог є Любов». Любов Творця проявляється до людей у повсякденному піклуванні: «Як жалує батько дітей, так Господь пожалівся над тими, хто боїться Його, бо знає Він створення наше, пам’ятає, що ми порох». Божа любов надзвичайно широка, безмежна. Він «наказує сходити сонцю Своєму над злими й над добрими, і дощ посилає на праведних і на неправедних». Бог прагне не лише задовольнити людські потреби, а й мати тісні сімейні стосунки. Ісус, як Син Божий, про це достеменно знає: «Як хто любить Мене, той слово Моє берегтиме, і Отець Мій полюбить його, і Ми прийдемо до нього, і оселю закладемо в нього». Оселя в людському серці – ось найвищий прояв Божої любові та піклування.

Шановний батьку, чи піклуєшся про свою дитину? Чи любиш її?

«Так», – можливо відповісте, адже своїй дитині купуєте дороге та модне вбрання, годуєте, сплачуєте за навчання, робите подарунки.

Але існують конкретні способи прояву ніжних почуттів – дотик, слова та слухання.

Дотик

Перший спосіб прояву піклування це дотик. «Пригорнулась до Тебе душа моя, правиця Твоя підпирає мене», – говорить про свої стосунки з Богом Давид. Дотик це не просто щось незначне, це та річ, що є містком між життям і смертю.

У ХІІІ столітті імператор Фрідріх ІІ вирішив провести експеримент, аби дізнатися, на якій мові заговорить маля, якщо з ним ніхто не розмовлятиме. Правитель доручив кільком нянькам доглядати групу новонароджених. Няньки годували малят, але їм було заборонено говорити до них, брати на руки та проявляти ніжність. Результатів своїх дослідів імператор так і не дочекався. Всі малята повмирали.

Вчені виявили, що коли люди торкаються одне одного руками, то рівень гемоглобіну у крові підвищується, а тканини отримують більше кисню. У результаті люди стають бадьорішими та життєрадісними. Ось чому мій син так часто притискається й бажає, щоб я його обійняв Або ж коли підкидаю на руках своїх доньок, ті в захопленні кричать: «Давай іще!»

Психологи доводять, що дітей потрібно обіймати не менше чотирьох разів на день. Це їм потрібно лише для виживання. А скільки ще необхідно, щоб вони відчули себе люблячими та повноцінними?

Шановні батьки, знаходьте час для того, щоб пригорнути своїх дітей, погладити їх по голівці, підкинути на руках. Таким чином проявите любов і піклування.

Слова

Пригадайте, як часто дитя підбігало й, зазираючи в очі, запитувало: «Тату, ти любиш мене?» А ще згадайте, коли самі, міцно притиснувши сина до грудей, казали: «Я люблю тебе». Вважаєте, що це не потрібне? Помиляєтесь! Знову ж таки за даними досліджень, більшість дітей відчувають себе особливими саме тоді, коли батьки ними захоплюються або кажуть, що вони любимі. Пророк Єремія написав: «Здалека Господь з’явився мені та й промовив: Я вічним коханням тебе покохав, тому милість тобі виявляю!»

Слухання

Інколи діти нас засмучують. Вони не приходять до нас зі своїми розповідями, тому що їх ніхто не слухає.

У дитинстві ми з братом Ейлом часто залишалися під наглядом маминої сестри – Сюзі. Наша тітонька завжди була зайнята по господарству. Якось нам захотілося сходити пограти до наших сусідів. Однак це ми могли зробити лише з дозволу батька чи матері. Тож я вигадав наступне.

Тітка Сюзі мила на кухні посуд, коли я підійшов і почав щось розповідати монотонним голосом. Тітка на це лише промовляла: «О так, так, так!» Коли ж вона повністю виснажилася від такої розмови, я тим самим тоном запитав: «Чи можна нам піти в гості до сусідів на три години?» «О, так, так, так!» – кивала тітонька, ні на мить не відволікаючись від тарілок. Отримавши бажану відповідь, мене і слід простиг. Мій брат пішов за мною.

За дві години розлючена тітка прийшла до сусідів. Я вирішив сам із нею переговорити, лише попросив брата підтвердити мої слова. Жіночка вже почала нас сварити, коли я сказав: «Тітонько Сюзі, я ж попросив дозволу піти до сусідів на три години. Минуло лише дві години. Ви п’ять разів казали, що нам можна піти». Жінка здивовано подивилася на брата, але він підтвердив: «Чесно, так і було, тітко Сюзі». Отак ми викрутилися.

Коли ж наступного разу тітка Сюзі залишалася з нами, то була дуже уважною до всіх наших слів і завжди перепитувала: «Хлопці, що ви сказали?»

Шановний батьку, знайди час, щоб наодинці поговорити зі своїм сином чи донькою, відповісти на дитячі запитання чи поставити свої. Будьте справжніми люблячими батьками.

 

ВІРНІСТЬ

У Біблії написано: «Покине тому чоловік свого батька та матір свою, та й пристане до жінки своєї, і стануть вони одним тілом». Христос сказав: «Тож, що Бог спарував, людина нехай не розлучує!»

Подружнє життя мусить бути відображенням Бога на землі. Господь, як нам відомо, – Триєдиний. Три Особи: Бог Отець, Бог Син і Бог Дух Святий мають одну Божественну природу. Подібно цьому є також подружнє життя – де двоє стають одним тілом.

Подружня зрада, як би не коментували це явище сучасні філософи, це елементарна руйнація союзу, автором якого є Бог. «Хіба ви не знаєте, – пише апостол Павло, – що той, хто злучується з розпусницею, стає одним тілом із нею? Бо каже: Обидва ви будете тілом одним». Можете уявити подібне? Але це факт, «той, хто злучується з розпусницею, стає одним тілом із нею».

Чи не замислювалися, чому занепадають цивілізації та держави, руйнуються економічні системи та припиняють свою діяльність могутні компанії? Виявляється, саме через руйнування сім’ї. Господь сказав: «Хто вірний в найменшому, і в великому вірний; і хто несправедливий в найменшому, і в великому несправедливий».

Подружня вірність – це вірність в малому. Якщо чоловік зраджує своїй дружині, зовсім не виключено, що він також може зрадити і колектив, яким керує.

Один відомий політик Західної Європи відкрито зраджує своїй третій дружині, має кілька коханок. Приватне життя цієї особи – суцільні скандали, та ЗМІ забороняють торкатися цієї теми, бо «його приватне життя не має нічого спільного з його керівництвом країною». Як нерозумно! Але щоб ви знали, в цій країні спостерігається найбільший від часів Другої світової війни спад в економіці та найвищий зріст аморальності. І це все результат Божої закономірності: якщо керівник невірний у малому, то буде невірним і у великих справах.

Шановний читачу, твоя подружня вірність це те мале, на що очікує Господь. І якщо виявишся несправедливим у цьому відношенні, навіть не думай, що зможеш досягти успіху в іншій сфері. Чоловіка, який зраджує своїй дружині, Слово Боже прирівнює до пса, якого ведуть на ланцюгу. У Приповістях написано: «Прихилила його велемовством своїм, облесливістю своїх губ його звабила, він раптом за нею пішов, немов віл, до зарізу проваджений, і немов пес, що ведуть його на ланцюгу до ув’язнення, як той птах, поспішає до сітки, і не знає, що це на життя його пастка…»

Писання попереджає: зраджуючи дружині, чоловік порушує Господні закони. У пророка Малахії читаємо: «А ви ще й говорите: Защо? За те, що засвідчив Господь між тобою й жоною юнацтва твого, якій ти невірність вчинив, а вона ж твоя подруга, і дружина умови твоєї! Хіба Бог не один нас учинив? І залишок духу Його. А що цей один? Насіння від Бога шукав. Тому свого духа пильнуйте, і дружину юнацтва свойого не зраджуйте! Бо ненавиджу розвід, говорить Господь, Бог Ізраїлів, і того, хто вкриває насильством одежу свою, промовляє Господь Саваот. Тому свого духа пильнуйте, і не зраджуйте!»

У Біблії міститься ще один досить важливий принцип. У Посланні до галатів написано: « Не обманюйтеся, Бог осміяний бути не може. Бо що тільки людина посіє, те саме й пожне!» Сіяння та жнива також стосуються подружньої зради, і це першим відобразиться на дітях. Недаремно народна приказка говорить: «Яблучко від яблуньки недалеко котиться…» Спеціалістами доведено, що існує певна закономірність: якщо батьки зраджують одне одному, то їхні діти в майбутньому чинитимуть так само.

Сумно чути подібне, чи не так? Але що ж робити, щоб змінити ситуацію?

Радісною звісткою для усіх нас є те, що Господь Бог не залишає в безвиході. Навіть у найскрутніших ситуаціях Він пропонує Свою пораду і допомогу.

Яким чином?

По-перше, Він радить проявити вірність в малому: віддати своє життя в Боже розпорядження. «Скуштуйте й побачте, який добрий Господь, блаженна людина, що надію на Нього кладе! – радить псалмоспівець. Якщо ще ніколи не приходили до Бога в молитві, спробуй зробити це зараз. Від усього серця скажи: «Господи! Все своє життя я був несправедливим по відношенню до Твоїх законів, але сьогодні я каюсь перед Тобою. Прости мене». Господь неодмінно простить і подарує мир.

По-друге, ти повинен виконувати Божі заповіді по відношенню до сімейного життя і ніколи більше не зраджувати. З вірою в Бога цієї вірності можна дотриматись і навіть під час довготривалої розлуки. Зведені на біблійному фундаменті сімейні стосунки послужать зразком для дітей. А це у свою чергу стане міцною опорою для суспільства.

 

ДИСЦИПЛІНА

Безпосереднім сімейним обов’язком чоловіка є дисципліна. У Приповістях написано: «Привчай юнака до дороги його, і він, як постаріється, не уступиться з неї». Виявляється, що обов’язок привчати юнака до дороги його або, іншими словами, виховувати своїх дітей, Богом покладений саме на батьків.

Спеціалістами в галузі сімейного життя неодноразово доведено, що діти буквально благають батьків про встановлення певних обмежень.

Взагалі-то встановлення рамок стосується як дитини, так і дорослого. Складно працювати на роботі, коли не знаєш, чого від тебе очікують, і при цьому ще й досягати якихось результатів. Це стосується також і одруження – дуже важко бути щасливим у шлюбі, якщо подружжя не знає, чого воно хоче одне від одного. Діти створені так само. Хтось розумно зауважив: «Для однієї дитини достатньо прокласти на підлозі мотузку, й вона знатиме напевно, де проходять рамки її поведінки. Для іншої дитини цього буде недостатньо. А є ще дитина, яка потребує чітких меж, що дозволено, а що ні. Вона просто благає про це».

У США один науковець досліджував психологію 16-17-річних юнаків, які мали проблеми із законом. Протягом року він особисто зустрівся з тисячею правопорушників і кожному ставив одне й те саме питання: «Якби мав можливість знову народитися у своїй сім’ї та розпочати все спочатку, яку б одну пораду дав батькам перед своїм народженням?» Майже 100% респондентів відповіли одностайно: «Я попросив би тата і маму, щоб їхні слова значили «ні», коли вони кажуть «ні». Виявляється, найбільшим розчаруванням цих дітей була можливість переступити межу дозволеного, і їм нічого за це не було. Діти завжди намагатимуться перевірити межу. Гірше те, що батьки самі переміщають ці рамки, щоб не ображати дітей. Саме для цього випадку Христос в Євангелії від Матвія дає чудову пораду: «Ваше ж слово хай буде: так-так, ні-ні. А що більше над це, то те від лукавого».

Намагайтеся встановити дітям певні рамки, які будуть стабільними у вашому житті. Пам’ятайте: якщо це розумні обмеження, метою яких є виховати дітей справжніми людьми, то згодом вони можуть перерости в добрі традиції для всього вашого роду.

Один із таких прикладів знаходимо у пророка Єремії. Він поданий як зразок послуху батькові, який встановив для своїх синів обмеження: «І поставив я перед синами дому Рехавітів келіхи, повні вина, та чаші, та й сказав до них: Пийте вино! А вони відказали: Не будемо пити вина, бо наш батько Йонадав, син Рехавів, наказав нам, говорячи: Не пийте вина ані ви, ані ваші сини аж навіки! І не будуйте дому, і не сійте, і не засаджуйте виноградника, і не майте їх, але сидіть у наметах по всі ваші дні, щоб жити довгі дні на поверхні землі, де ви мандруїте! І послухалися ми голосу нашого батька Єгонадава, Рехавового сина, про все, що він наказав був нам, щоб не пили вина по всі наші дні ми, наші жінки, наші сини та дочки наші, і щоб ні будувати домів для нашого пробування, а виноградник і поле та насіння не будуть наші. І осіли ми в наметах, і послухалися, та й зробили все, що наказав нам наш батько Йонадав. І було слово Господа до Єремії таке: Так говорить Господь Саваот, Бог Ізраїлів: Іди, і скажеш до юдеянина та до мешканців Єрусалиму: Чи з цього не витягнете науки, щоб слухатися Моїх слів?»

Приклад послуху Рехавитів показує, наскільки важливо встановити для своїх дітей певні межі.

Вчені доводять, що коли у процесі виховання батько та мати рухаються в одному напрямку, то 72% дітей у дорослому віці переймають їхню систему цінностей. Якщо дитина виховується одним тільки батьком, то 54% дітей успадкують його цінності, а якщо в сім’ї лише мама, то всього 15%. Виявляється, вплив матері зберігається до 11 років, а якщо вихованням займається тато, то до 17. Таким чином чоловік і жінка потрібні одне одному. Якщо виховуєте дитину самі, то намагайтесь підтримувати дружні стосунки із сім’єю, де є хороший батько чи матір, аби ваша дитина мала гарний приклад для свого життя.

Міркуючи про дисципліну, не можна оминути такої речі як покарання. У Слові Божому написано: «Бо Господь, кого любить, того Він карає, і б’є кожного сина, якого приймає! Коли терпите кару, то робить Бог вам, як синам. Хіба є такий син, що батько його не карає?»

Виявляється, що покарання – це риса, яка притаманна справжньому батькові. Дисципліна мусить бути необхідним елементом будь-якого виховання. Але проявлятися вона повинна з любов’ю, і лише в такому разі буде корисною. Без любові дисципліна перетворюється на тиранію. І навпаки: розумна дисципліна підтримує теплі стосунки між батьками та дітьми. Навіть коли відбулося покарання, необхідно проявити до дитини ніжність, зціляючи таким чином отримані рани.

Звичайно, бути справжнім батьком нелегко, але це можливо, якщо станеш одним із Його дітей і прагнутимеш схожості з Небесним Отцем. Біблія говорить:аби стати членом Божої сім’ї, необхідно повірити в Ісуса Христа, як у Свого особистого Спасителя.

У Слові Божому написано: «А всім, що Його (тобто Христа) прийняли, їм владу дало дітьми Божими стати, тим, що вірять у Ймення Його, що не з крови, ані з пожадливости тіла, ані з пожадливости мужа, але народились від Бога.»

Чи не бажаєш, шановний читачу, отримати нове життя? Це необхідно як для тебе, так і для дітей, аби стати справжнім батьком. Хай Господь поблагословить вас.

Олександр Чмут

 

comments powered by HyperComments

ПОДІБНІ ЗАПИСИ