ГОЛОВНА СТАТТІ Таємниця Віфлеємської зорі

Таємниця Віфлеємської зорі

0 512

Чи знаєте ви, що Бог може використати зірку, щоб повідомити щось важливе мешканцям землі? Саме таке, особливе повідомлення, передала людям дивовижна  Віфлеємська зоря. Ця зірка розкриє таємницю, про яку ми, можливо, і не здогадувалися. Ця зірка розповість про те, що може цілком змінити наше життя. Тільки потрібно розшифрувати її повідомлення. Спробуймо це зробити сьогодні. Розглянути таємницю Віфлеємської зорі нам допоможе гість –  український астроном Клим  Чурюмов.

 «Коли ж народився Ісус у Віфлеємі Юдейськім, за днів царя Ірода, то ось мудреці прибули до Єрусалиму зі сходу, і питали: де народжений цар Юдейський? Бо на сході ми бачили зорю Його, і прибули вклонитись Йому». Євангелія від Матвія, 2 розділ.

Чому волхви вирішили, що поява зірки означала народження Юдейського Царя?

У давнину поява чи зникнення небесного тіла пов’язувалися з народженням чи смертю великої людини. Греки й римляни вважали так, схоже вірування побутувало і на Близькому Сході. Вчені, які жили і працювали при царських дворах, використовували знання астрономії, щоб інтерпретувати небесні події. Ці події вважалися повідомленнями від богів правителям держав.

Яким був рівень науки на той час, щоб можна було говорити, що волхви, справді, досліджуючи небесні простори, побачили в небі незвичайну зорю?

Клим Чурюмов: «Можна сказати, що рівень науки був достатньо високим. Добре була розвинута грецька астрономія. Уже відомим був, наприклад, каталог зір, який уклав Гіппарх.  Аристарх Самоський уже висловлював таку думку, що планети рухаються навколо Сонця, а не навпаки. Детально вивчався рух планет, Місяця. Астрономи могли непогано передбачати, обчислювати різні конфігурації планет, скажімо, зближення Юпітера, Сатурна».

 

Хто такі волхви?

У давні часи на Сході функціонувала особлива священицька каста, членів якої називали магами. Маги, або волхви у мідян і персів були одночасно жерцями, вченими-астрономами і пророками.

 

 Чому язичницькі вчені зацікавилися народженням Ісуса Христа?

Деякі богослови припускають, що мудреці, які відвідали маленького Ісуса, були з Вавилонії, оскільки саме там із часів полону могли знати про очікування євреїв на Месію. Апостол Матвій каже, що мудреці прийшли зі Сходу. А Вавилонія якраз і містилася на схід від Юдеї. Окрім того, мудреці мали царське походження, очевидно, вони обіймали високі посади, бо їх вислухав сам цар Ірод.

Ці факти, можливо, пояснюють, чому волхви так ретельно досліджували небо, чому забажали послужити народженому цареві Юдеї і чому Ірод та первосвященики дослухалися до їхніх слів.

          Клим Чурюмов: «Зоря рухалась зі сходу на південь. Тобто, це була якась рухома зірка. Волхви її побачили і зрозуміли, що відбулась історична подія. Всі чекали, що повинен був народись Месія – Ісус Христос. І волхви пішли в Єрусалим».

                           «Бо на сході ми бачили зорю Його»…

       Почувши інформацію волхвів, Ірод звернувся до первосвящеників і запитав у них про місце народження Ісуса. Книжникам не складно було відповісти на це запитання, оскільки пророк Михей точно вказав місце: Віфлеєм Юдейський. Одержані від первосвящеників відомості цар Ірод передав мудрецям. І в свою чергу вивідав, коли волхви побачили зірку. Можливо, Ірод не здогадувався про час її появи. З євангельського тексту очевидно, що цареві потрібно було спитати про це у волхвів. Після того, як Ірод зрозумів, що мудреці не повернулися, і про місцезнаходження дитини йому тепер не дізнатися, він пішов на страшний крок, убивши всіх віфлеємських хлопчиків, яким не виповнилося два роки. Вік цих дітей – від двох років і молодших – був визначений згідно з часом, у який зоря вперше з’явилася у небі. Через це богослови вважають, що волхви тільки за два роки після її появи досягли Юдеї. Біблія підтверджує й те, що мудреці знайшли Ісуса вже у домі, а не в печері. Про це сказано в Євангелії від Матвія, 2 розділі, 11 вірші.

В історії з волхвами привертає увагу цікава деталь: мудреці не завжди йшли за маршрутом, який їм вказувала зірка. Вони звернули з дороги, і замість Віфлеєму пішли в Єрусалим, за логікою шукаючи царя в царських палатах. Однак воля Божа була в тому, щоб Ісус Христос народився у Віфлеємі — маленькому містечкові, віддаленому від столиці на 8 кілометрів.

 

Отже, що ж це була за зоря?

Існує декілька гіпотез, які намагаються пояснити її феномен. Ці теорії базуються на сучасних дослідженнях Космосу і вивченні давніх текстів. Розгляньмо кожну з них.

Деякі вчені вважають, що Зоря Віфлеєму – не що інше, як метеор.

      Клим Чурюмов: «Те, що ми бачимо на небі – явище дуже яскравої зірки, яка падає – називається метеором. Метеори  — це залишки комет. Вони є короткочасним явищем, тому пов’язувати метеори із появою Віфлеємської зорі немає підстав».

         На другому місці стоїть теорія наднової зірки. Саме спалахом надновим вважає Зорю Віфлеєму доктор Пол Мерлін із Гринвіцької королівської обсерваторії.

Клим Чурюмов: «Нова зоря  — це теж яскрава зірка. Така зоря з’являлась у 5 році до Різдва Христового. Але, як і всі зорі, вона нерухома. Вона не може рухатись зі сходу на південь. Це щось інше».

 

         Третіми за частотою претендують на роль Віфлеємської зорі комети. В 5 році до нашої ери астрономи спостерігали яскраву комету в сузір’ї Козерога. Це засвідчують давні китайські історичні документи.

Клим Чурюмов: «Деякі вчені пов’язували цю Віфлеємську зорю з кометою Галлея. Китайці спостерігали  комети, які, справді, були дуже  яскравими і рухались. У 1984-1987 роках почалась велика наукова програма з  дослідження комети Галлея. Досліджуючи рух цієї комети в минуле, ми побачили, що одна з її появ відбулася дуже близько до часу народження Ісуса Христа».

Думки, що Зоря Віфлеєму, можливо, була кометою, дотримувалися і теологи давнини Іоанн Дамаскін та Ориген.

         Є ще одна цікава теорія.

Клим Чурюмов: «Теж дуже рідкісна  подія відбулась у 2-му і 3-му роках до Різдва Христового. Це вже близько до  народження Ісуса Христа. Сатурн наблизився до Меркурія на відстань 40 хвилин. Це відбулося дуже низько над горизонтом, спостерігати було важко. Але на ясному небі астрономи могли побачити це явище. Потім Сатурн зблизився з Венерою. Це вже дуже яскраві два об’єкти. А потім він почав рухатися  далі».

         Інші вчені пов’язують Віфлеємську зірку із з’єднанням Юпітера, Сатурна та Марса в 6 році до н.е. (за даними астронома Іоганна Кеплера).

  І, нарешті, остання гіпотеза.

 Коли мудреці прийшли в Єрусалим, зоря «сховалась», щоб її не побачив цар Ірод, а потім знову повернулась. Виконавши своє призначення,  зірка  зникла. Враховуючи ці факти, деякі богослови схильні вважати Зорю Віфлеєму  надприроднім явищем. Зокрема, в теологічному довіднику за редакцією Платона Харчлаа написано так: «Чи могла ця «зірка», яка вела волхвів, бути Шехіною, тобто, виявом слави Господньої? Тієї самої слави, котра впродовж 40 років вела синів Ізраїля пустелею, являючись їм то у вигляді стовпа вогненного, то у вигляді хмари? Здається, так. Цілком можливо, що саме славу Божу і бачили мудреці на Сході, її вони і називали «зорею»».

 

Є декілька теорій, які намагаються пояснити феномен Віфлеємської зірки. Якої з них дотримуватися – вирішувати вам. Але безсумнівним є одне: дивовижна зоря Віфлеєму була знаком величі Божої. Слава Господня виявилася і в тому, що Він через зірку дав повідомлення людям про народження Спасителя. Це найголовніший зміст таємниці Зорі, і він має значення для кожного із нас…

…На Різдво африканська дівчинка подарувала своїй учительці гарну морську черепашку.  «Де ти її дістала?» — запитала педагог, і дівчинка відповіла, що такі черепашки можна знайти лише в одному місці на далекому пляжі. Вчителька була глибоко зворушена, здогадавшись: дівчинка пройшла багато миль, щоб знайти черепашку. «Не варто було йти так далеко заради подарунку для мене», — сказала вона. Дівчинка усміхнулася й відповіла: «Далека дорога  і є частиною подарунку».

Мудреці, які прийшли і поклонилися Ісусу, очевидно, були дуже заклопотаними дослідженням Космосу. Однак, попри всю зайнятість, вони знаходили час і вважали за потрібне шукати Бога.  І Господь вказав їм на зорю в небі. Це була Його відповідь на їхні пошуки. Сьогодні безліч людей не можуть знайти Христа, тому що не шукають Його. Ми втрачаємо цілу вічність, шкодуючи декількох хвилин, щоб знайти Бога. Однак на це Господь відповідає нам такими широкими жестами, як створення нових зірок. Бог дозволяє знайти Себе там, де ми є,  в тому, що є нашим основним заняттям. Він звертається до нас простою, зрозумілою нам мовою. Все, що нам потрібно зробити – це проникнути у таємницю Віфлеємської зорі. А розгадка дуже проста: Ісус Христос народився в людському тілі й пройшов  шлях до Голгофи, на якій постраждав, щоб врятувати людей від вічної смерті. І коли в молитві ми кажемо з вдячністю: «Ісусе, ти подарував нам вічне життя. Ми негідні цього», — ми чуємо ніжний голос у відповідь: «Цей земний шлях і є частиною дару»…

 

 За матеріалами передачі «Це твоє життя»

 

comments powered by HyperComments

ПОДІБНІ ЗАПИСИ